Dan-dan nudle v Sichuan Garden (Sichuan Garden’s Dan-dan Noodles)
Sichuan Garden je oblíbená restaurace v Hong Kongu; kuchaři byli vyškoleni mistry kuchaři ze Sichuanu. Ačkoli mnoho jídel zůstává autentických a lahodných, je zde jemný nádech Hong Kongu. Například na rozdíl od tradičních nudlí dan-dan jsou v Sichuan Garden lehčí a méně mastné, což je způsob, jakým je připravují mnohé z nejlepších hongkongských restaurací. Kromě toho, místo použití tlustších, tradičních nudlí ze západní Číny, Sichuan Garden používá tenké, sušené vaječné nudle, které jsou charakteristické pro jižní čínskou kuchyni. Tady si člověk naplno zakusí chilli, česnek a další koření bez těžkosti. Nudle se obvykle podávají po jídle a tvoří chutné finále. Když jsem poprvé ochutnal tyto nudle, okamžitě jsem si je oblíbil. Toto jídlo může být lahodnou součástí jakéhokoli jídla nebo samo o sobě jednoduchým obědem.
Porcí 4
1 polévková lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
100 g sečuánského konzervovaného zelí, opláchnutého a najemno nakrájeného
1 lžíce jemně nasekaného česneku
2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžíce chilli omáčky
1 lžíce čínské sezamové pasty nebo arašídového másla
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce cukru
450 ml kuřecího vývaru
225 g čerstvých čínských plochých nebo tenkých pšeničných nudlí nebo tenkých čínských sušených vaječných nudlí
Rozehřejte wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu a přidejte olej. Přidejte konzervované zelí, česnek a zázvor a za stálého míchání opékejte 1 minutu. Přidejte rýžové víno, chilli omáčku, sezamovou pastu, sójovou omáčku, cukr a kuřecí vývar. Snižte teplotu a na mírném ohni vařte 3 minuty.
Nudle vařte ve velké pánvi s vroucí vodou 2 minuty, pokud jsou čerstvé, nebo 5 minut, pokud jsou sušené. Dobře je sceďte v cedníku. Nudle rozdělte do jednotlivých misek a nalijte na ně omáčku. Ihned podávejte.