Teplý banánový kompot ve švestkovém víně s kandovaným zázvorem
(Warm Banana Compote in Plum Wine with Candied Ginger)
Tento dezert je typický pro experimentování, které nyní vidíme u čínských kuchařů v Číně, když rozšiřují své obzory na kulinářské frontě.
Porcí 4–6
1 vanilkový lusk, rozpůlený, nebo 1 lžička vanilkového extraktu
2 lžičky cukru
300 ml japonského sladkého švestkového vína nebo portského vína
6 zralých banánů
2 lžičky nesoleného másla, nakrájené na malé kousky (volitelně)
2 lžíce jemně nasekaného kandovaného zázvoru
1 lžíce citronové šťávy
Vyškrábneme vnitřek každé poloviny vanilkového lusku, pokud používáme, a vložíme do mísy s cukrem. Dáme stranou. Do woku nebo velké pánve dáme švestkové víno a přidáme vanilkové lusky. Přivedeme k varu, dokud se nesníží kapalina o jednu třetinu. Banány oloupeme a rozkrojíme podélně napůl. Přidáme je do zredukovaného švestkového vína spolu se směsí cukru a vanilkových semínek (nebo vanilkovým extraktem) a vaříme 5 minut, dokud se neprohřejí. Všleháme máslo, pokud používáme, a přidáme kandovaný zázvor a citronovou šťávu. Podáváme ihned.