Dusící omáčka použitá pro tento recept na kachnu je podobná té, která se používá pro kuře se sójovou omáčkou. Omáčku lze zmrazit a znovu použít.
Na rozdíl od kuřete potřebuje kachna dlouhé dušení, aby se důkladně uvařila a aby se z kůže dostal tuk. Tuto dušenou kachnu můžeme vidět v obchodech s potravinami v Číně, jihovýchodní Asii, na Tchaj-wanu, Hongkongu a v čínských čtvrtích v USA a Velké Británii, malebně visící na hácích. Snadno se vyrábí doma a dobře se zahřívá, i když si myslím, že nejlépe se podává při pokojové teplotě.
PODÁVÁNÍ 4–6
1 x 1,6–1,75 kg kachna, čerstvá nebo zmrazená a rozmražená (používám Cherry Valley)
1,2 litru podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
Omáčka s česnekem a octem
NA DUCHOVACÍ OMÁČKU
1,2 litru (kuřecí vývar nebo voda)
1,2 litru tmavé sójové omáčky
300 ml světlé sójové omáčky
450 ml rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry nebo 225 ml suchého sherry smíchaného s 225 ml kuřecího vývaru
100 g čínského kamenného cukru nebo krystalového cukru
5 celých badyánů
3 kusy kůry čínské skořice nebo tyčinky skořice
2 lžíce semínek fenyklu
1 lžíce semínek kmínu
NA OBLOHU
čerstvé snítky koriandru
Kachnu rozkrojíme podélně napůl. Půlky důkladně osušíme kuchyňským papírem. Ve woku nebo velké pánvi rozehřejeme olej, až se z něj skoro kouří, a zprudka opečeme dvě poloviny kachny kůží dolů. Snížíme teplotu na střední a pokračujeme v pomalém opékání, dokud kůže nezhnědne. To by mělo trvat asi 15–20 minut. Kousky neotáčíme, ale kachnu potíráme, když se smaží. Lehce opečenou kachnu necháme okapat na kuchyňském papíře.
Ve velké pánvi smícháme všechny ingredience na dušení a přivedeme k varu. Přidáme půlky kachny a stáhneme plamen na mírný. Pánev přikryjeme a kachnu pomalu dusíme 1 hodinu, nebo dokud nezměkne.
Odstraníme velké množství povrchového tuku, který zbude při pečení kachny. Tímto postupem zabráníme zamaštění kachny. Nyní vyjmeme půlky kachny z omáčky děrovanou lžící. Necháme je vychladnout a poté je nakrájíme na menší kousky. Položíme na teplý talíř, ozdobíme čerstvým koriandrem a podáváme najednou s česnekem a octovou omáčkou.
Případně můžete kachnu nechat důkladně vychladnout a podávat při pokojové teplotě. Jakmile dušená omáčka vychladne, odstraníme veškerý přetrvávající povrchový tuk. Nyní jej lze zmrazit a znovu použít k dušení kachny nebo kuřete. Toto jídlo se krásně prohřeje.