Toto jídlo je často uváděno na Západě, kde se vždy objevuje jako sladká, lepkavá, načervenalá směs v průměrných čínských restauracích. Správně připravený má však dokonalou rovnováhu sladké a kyselé spárované s vlhkým, šťavnatým kuřecím masem.
Porcí 4
450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl
225 g červené nebo zelené papriky
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje, nebo vody plus 1 lžíce oleje
3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené nadrobno
5 jarních cibulek, nakrájených na 5 cm plátky
175 g liči (čínské švestky) z konzervy, okapaných nebo čerstvých pomerančových segmentů
NA OMÁČKU
150 ml kuřecího vývaru
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
2 lžíce čínského bílého rýžového octa nebo jablečného octa
1½ lžičky cukru
2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
sůl a bílý pepř
2 lžičky kukuřičné mouky, smíchané s 1 lžící vody
Kuřecí prsa nakrájíme na 2,5 cm kostky. Smícháme je s bílkem, kukuřičnou moukou a ½ lžičky soli v malé misce a poté dáme směs do lednice asi na 20 minut. Červenou nebo zelenou papriku omyjeme, zbavíme semínek a nakrájíme na 2,5 cm kostky.
Zahřejeme wok nebo pánev na vysokou teplotu, dokud se nerozpálí, a poté přidáme 300 ml oleje (pokud nepoužíváme vodu). Když je olej velmi horký, sundáme wok z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.
Pokud místo oleje používáme vodu, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se neslepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.
Wok nebo velkou pánev otřeme dočista a rozehřejeme, dokud nebude velmi horká. Poté přidáme zbývající lžíci oleje. Když je hodně horký, přidáme papriku, česnek a jarní cibulku a za stálého míchání opékáme 2 minuty. Přidáme všechny ingredience omáčky kromě směsi kukuřičné mouky, dochutíme ½ lžičky soli a bílého pepře a vaříme 2 minuty. Poté přidáme směs kukuřičné mouky a vaříme 1 minutu. Do pánve přidáme okapané kuře a za stálého míchání opékáme další 2 minuty, kuře důkladně obalíme omáčkou. Přidáme liči nebo kousky pomeranče, dobře promícháme a najednou podáváme.