Toto jídlo je příkladem čínské záliby v kontrastních texturách. Zde se používají jemné šťavnaté kousky kuřete se sladkými křupavými kešu oříšky. Původní čínská verze by byla vyrobena z arašídů, protože kešu ořechy se v čínské kuchyni příliš nepoužívají. Nicméně toto jídlo využívá ty nejlepší čínské kuchařské zásady: sametování k uzavření šťávy z kuřete a poté restování s kořením k dochucení.
Porcí 4
450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
1 vaječný bílek
2 lžičky kukuřičné mouky
sůl
300 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje nebo vody plus 2 lžičky oleje
50 g pražených kešu oříšků
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce světlé sójové omáčky
NA OBLOHU
1 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
Kuřecí prsa nakrájíme na 1 cm kostky. Smícháme je s bílkem, kukuřičnou moukou a 1 lžičkou soli v malé misce a dáme do lednice asi na 20 minut.
Zahřejeme wok nebo velkou pánev, dokud nebude velmi horká, a poté přidáme 300 ml oleje (pokud používáte vodu). Když je velmi horká, sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky a energicky mícháme, aby se nepřilepily.
Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Olej zlikvidujeme.
Pokud se rozhodneme použít vodu místo oleje, přivedeme ji k varu na pánvi. Sundáme pánev z plotny a ihned přidáme kuřecí kousky, intenzivně mícháme, aby se nepřilepily. Asi po 2 minutách, když kuře zbělá, rychle je scedíme v nerezovém cedníku nad mísou. Vylijeme vodu.
Pokud jsme k pečení kuřete použili wok nebo pánev, otřeme je kuchyňským papírem. Zahřejeme ji, dokud nebude velmi horká, poté přidáme zbývající 2 lžičky oleje. Přidáme kešu oříšky a za stálého míchání je smažíme 1 minutu, poté přidáme rýžové víno a sójovou omáčku. Vratíme kuře do pánve a směs opékáme další 2 minuty. Ozdobíme jarní cibulkou a ihned podáváme.