Čas přípravy: 1 HODINA, Doba vaření: 5 MINUT, Doba nečinnosti vaření: 40 MINUT Celkový čas: 1HODINA 45INUT
300 g (2 šálky) víceúčelové mouky
3 velká vejce
2 polévkové lžíce (30 ml) studené vody z vodovodu
¼ lžičky soli
kukuřičný škrob (na obalování nudlí)
Přidáme mouku a sůl do velké mísy. Dobře promícháme a uprostřed vytvoříme důlek. Do důlku přidáme vejce a studenou vodu. Mícháme, aby se vše promíchalo, dokud se nevytvoří vločky střapatého těsta. V míse by mělo být málo suché mouky a vločky těsta by měly být poloměkké, aniž by se lepily. Pokud je v míse příliš mnoho suché mouky, přidáme ještě 1 lžíci studené vody a znovu promícháme.
Vločky těsta k sobě přitiskneme rukama, dokud se těsto z větší části nevytvoří. Těsto se může lehce lepit na ruce, ale je stále docela tuhé.
Přeneseme těsto na čistou pracovní plochu. Hněteme rukama, dokud se voda rovnoměrně nevsákne a nevytvoří se pružné těsto, 10 až 15 minut. Pokud se těsto příliš lepí na pracovní plochu, poprášíme povrch univerzální moukou a pokračujeme v hnětení. Pokud je těsto velmi suché a těžko se s ním pracuje, namočíme povrch těsta trochou vody a hněteme, dokud se voda zcela nerozmíchá.
Vložíme těsto do mísy a zakryjeme plastovým obalem. Je to v pořádku, pokud povrch těsta není super hladký. Necháme 30 minut odpočinout.
Jakmile je těsto odpočinuté, znovu těsto jemně hněteme 1 až 2 minuty, aby bylo velmi hladké. Těsto necháme přikryté ještě 10 až 20 minut odpočívat, aby se uvolnilo.
Těsto rozdělíme na poloviny. Zakryjeme polovinu, se kterou nepracujeme.
Pracovní plochu poprášíme kukuřičným škrobem a navrch položíme jeden kousek těsta. Těsto přitlačíme a vyválíme do tvaru malého obdélníku. Pokud těsto vyskočí a je velmi těžké ho hníst, můžete ho přikrýt a nechat dalších 10 až 20 minut odpočívat, aby se uvolnilo.
Poté těsto rozválíme válečkem na velmi velký tenký plát, silný asi 3 mm, dlouhý 45 cm a široký 25 cm. Vršek těsta opět poprášíme kukuřičným škrobem. Těsto přeložíme podél dlouhé strany dvakrát do dlouhého válečku. Poté těsto nakrájíme na nudle v závislosti na šířce, kterou preferujete, 31 mm pro tenké nudle, 0,6 cm široké pro střední nudle nebo 1,9 cm široké pro široké nudle. Rukama jemně zatáhněte za každou nudli, aby se délka zvýšila o 1/3. Odstavíme a stejným způsobem zpracujeme zbytek nudlí.
Všechny nudle lehce poprášíme kukuřičným škrobem a načechráme, aby se rovnoměrně obalily.
Nyní můžeme nudle uvařit a přímo podávat. Pokud se nepoužívají okamžitě, uchováváme nudle v uzavřeném sáčku nebo nádobě v lednici po dobu až jednoho dne nebo v mrazáku po dobu až 3 měsíců. Před vařením není nutné nudle rozmrazovat.
Chceme-li vařit nudle, přivedeme k varu velký hrnec vody. Nudle vaříme asi 2 minuty, nebo dokud nejsou úplně uvařené (doba vaření závisí na tloušťce nudlí, které uděláme).
Poznámky
Pokud jsme k odměřování mouky použili místo gramů hrníčky, je velmi pravděpodobné, že budeme potřebovat více vody. Protože při použití odměrky je snadné zabalit více mouky.