Vepřové maso se hodí zvláště k černým fazolím, jejichž slaná a štiplavá chuť je tak výrazně jihočínská. Toto jednoduché, domácké, smažené jídlo jsem často jedl jako dítě. Někdy moje matka obměňovala chuť přidáním extra pikantního nádechu chilli omáčky. Velmi rychle se vaří a hodí se k obyčejné rýži a jakékoli restované zelenině.
Porcí 4
450 g libového vepřového masa
1½ lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
1½ lžíce černých fazolí, hrubě nasekaných
1 lžíce jemně nasekaného česneku
3 lžíce na jemno nakrájené jarní cibulky
1 lžíce nakrájené šalotky
1½ lžíce světlé sójové omáčky
1 lžička cukru
1 lžíce kuřecího vývaru nebo vody
1 lžíce sezamového oleje
NA MARINÁDU
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička kukuřičné mouky
NA OBLOHU
nakrájenou jarní cibulkou
Vepřové maso nakrájíme na tenké plátky o délce 5 cm. Plátky dáme do malé misky a dobře je promícháme s přísadami na marinádu. Necháme je asi 20 minut marinovat.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká. Přidáme polovinu oleje, a když je hodně horký a téměř se z něj kouří, vyndáme vepřové maso z marinády děrovanou lžící, vložíme ho do woku a za stálého míchání ho opékáme asi 2–3 minuty. Přeneseme jej do misky.
Wok otřeme, rozehřejeme a přidáme zbytek oleje. Pak rychle přidáme černé fazole, česnek, jarní cibulku a šalotku. O několik sekund později přidáme sójovou omáčku, cukr, kuřecí vývar a sezamový olej. Přivedeme k varu, poté vrátíme vepřové maso do woku nebo pánve a za stálého míchání opékáme dalších 5 minut. Vše přendáme na talíř a podáváme najednou.