Polévka z ledvin a tvarohu - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Polévka z ledvin a tvarohu

Polévky

Polévka z ledvin a tvarohu
(Kidney and Beancurd Soup)

Moje matka často připravovala ledvinovou polévku k naší rodinné večeři, protože byla chutná a levná. Občas do něj přidala řeřichu nebo špenát. V tomto receptu se ledviny před přidáním do vývaru očistí v sodě bikarbony a rychle blanšírují, což zabrání tomu, aby šťáva z ledvin zakalila polévku. Jedná se o lehkou a výživnou polévku, která se dobře zahřívá.

Porcí 4–6


450 g vepřových ledvin
1 lžička sody bikarbony
2 lžičky čínského bílého rýžového octa nebo jablečného octa
sůl
400 g čerstvého fazolového tvarohu
1,2 litru kuřecího vývaru nebo vepřového a kuřecího vývaru
1 lžíce najemno nasekaného čerstvého zázvoru
2 lžičky najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky cukru


Pomocí ostrého nože odstraníme tenkou vnější membránu ledvin. Potom ostrým sekáčkem nebo nožem každou ledvinu vodorovně rozpůlíme, aby si zachovala tvar ledvinky. Nyní odřízneme malé kuličky tuku a jakoukoli pevnou membránu, která je obklopuje. Půlky ledvin položíme naplocho na řeznou plochu a na horní straně každé poloviny je narýhujeme, přičemž po celém povrchu provedeme lehké řezy křížem krážem. Poté rozpůlíme a ledvinky nakrájíme na tenké plátky. Plátky ledvin promíchejte s bikarbonátem z soda a necháme je uležet asi 20 minut. Poté je důkladně opláchneme studenou vodou a zalijte octem a 1 lžičkou soli. Vložíme je do cedníku a necháme alespoň 30 minut okapat

Přivedeme k varu pánev s vodou. Plátky ledvin osušíme kuchyňským papírem a blanšírujeme je ve vodě asi 2 minuty. Scedíme je v cedníku nebo sítu a dáme stranou. Fazolový tvaroh nakrájíme na 1 cm kostky a dáme je do cedníku, aby odkapaly.

V samostatné pánvi přivedeme vývar k varu a přidáme zbytek ingrediencí spolu s tvarohem a 1 lžičkou soli. Vaříme asi 5 minut, poté přidáme ledvinové plátky. Polévku několikrát zamícháme a vaříme další 2 minuty. Podáváme najednou nebo necháme vychladnout a v případě potřeby jemně prohřejeme.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky