Okurky se v Číně jen zřídka podávají syrové a teprve poté, co byly lehce naložené, ale vařené jsou vynikající. V tomto receptu jsou restované s jemnými kuřecími prsíčky a ochucené česnekem a chilli. Jedná se o nekomplikované jídlo a je ideální pro každodenní stolování.
Porcí 4
450 g kuřecích prsíček bez kostí a kůže
450 g okurky
sůl
1 polévková lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
1½ lžíce jemně nasekaného česneku
1 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
1 lžíce světlé sójové omáčky
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžičky chilli omáčky nebo chilli prášku
2 lžičky sezamového oleje
Kuřecí maso nakrájíme na 2,5 cm kostky a dáme stranou. Okurku oloupeme, rozpůlíme a lžičkou odstraníme semínka. Poté nakrájíme na 2,5 cm kostky, ochutíme 2 lžičkami soli a dáme kousky do cedníku na 20 minut odkapat. (Tím se odstraní přebytečná vlhkost.) Kostky okurky opláchneme pod tekoucí studenou vodou a osušíme je kuchyňským papírem.
Rozpalíme wok nebo velkou pánev na vysokou teplotu, dokud nebude horká. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce se z něj kouří, přidáme kuře a za stálého míchání pár sekund opékáme. Přidáme všechny ostatní ingredience kromě sezamového oleje a okurky a pokračujeme ve smažení další 2 minuty. Nyní přidáme okurku a smažíme další 3 minuty. Vmícháme sezamový olej a podáváme najednou.