Ryba dušená kanton styl - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Ryba dušená kanton styl

Ryby

Dušená ryba v kantonském stylu

Vaření ryb v páře je skvělá jižní čínská tradice a je to můj oblíbený způsob vaření ryb. Protože se jedná o tak šetrnou techniku vaření, nic nezakryje čerstvou chuť ryby, která zůstane vlhká a zároveň křehká a vy si můžete vychutnat kombinaci ostatních surovin. Vždy požádejte svého obchodníka s rybami o co nejčerstvější ryby.

Porcí 4

450 g pevných filetů z bílé ryby, jako je mořský okoun nebo treska, nebo celá ryba, jako je kambala
1 lžička hrubé mořské soli nebo obyčejné soli
1½ lžíce najemno nastrouhaného čerstvého zázvoru
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
1 lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
2 lžičky sezamového oleje

NA OBLOHU
čerstvé snítky koriandru

Pokud používáme celou rybu, odstraníme žábry. Rybu nebo rybí filé osušíme kuchyňským papírem. Potřeme solí z obou stran a necháme 30 minut odstát. To pomáhá dužině se zpevnit a vytáhne veškerou přebytečnou vlhkost.

Dále nastavíme parní hrnec nebo vložíme stojan do woku nebo hluboké pánve a naplníme jej 5 cm  vody. Přivedeme vodu k varu na silném ohni. Rybu dáme na žáruvzdorný talíř a navrch rovnoměrně posypeme zázvorem. Položíme talíř s rybami do parního hrnce nebo na rošt. Pánev pevně zakryjeme a rybu jemně vaříme v páře. Platýs se bude vařit asi 5 minut. Silnější ryba nebo filé, jako je mořský okoun, zabere 12–14 minut.

Talíř vařených ryb vyjmeme z pánve a posypeme jarní cibulkou a světlou a tmavou sójovou omáčkou. Zahřejeme oba oleje společně v malé pánvi. Když jsou horké a udí, nalijeme na ryby horký olej a ozdobíme snítkami koriandru. Podáváme ihned najednou.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky