Vepřové sladkokyselé - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřové sladkokyselé

Maso

Sladkokyselé vepřové
(Hot and Sweet Pork)


Správně připravená sladkokyselá čínská jídla jsou tak jemně vyvážená, že je těžké je popsat jako přísně sladké nebo kyselé.

Porcí 4

450 g libového vepřového masa
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
sůl
100 g zelené papriky (asi 1)
100 g červené papriky (asi 1)
100 g mrkve
50 g jarní cibulky
1 vejce, rozšlehané
2 lžíce kukuřičné mouky plus navíc na posypání
450 ml podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
75 g konzervovaného liči, okapaných nebo čerstvých pomerančových segmentů


NA OMÁČKU

150 ml kuřecího vývaru
1 lžíce světlé sójové omáčky
2 lžičky tmavé sójové omáčky
2 lžičky sezamového oleje
1½ lžíce čínského bílého rýžového octa nebo jablečného octa
1 lžíce cukru
2 lžíce rajčatového protlaku nebo kečupu
sůl a bílý pepř
2 lžičky kukuřičné mouky


Vepřové maso nakrájíme na 2,5 cm kostky. Dáme je do mísy s rýžovým vínem, světlou sójovou omáčkou, sezamovým olejem a 1 lžičkou soli a necháme 20 minut marinovat.

Mezitím nakrájíme zelenou a červenou papriku na 2,5 cm čtverce. Mrkev oloupeme a nakrájíme na 2,5 cm kousky.

Jarní cibulku nakrájíme na 2,5 cm kousky. Přivedeme k varu pánev s vodou, přidáme mrkev a blanšírujeme asi 4 minuty, poté scedíme a odstavíme.

V misce smícháme vejce a kukuřičnou mouku, dokud se dobře nespojí do těsta. Vepřové kostky vyjmeme z marinády, poprášíme je kukuřičnou moukou, vložíme do těstíčka a každý kousek dobře obalíme. Olej rozehřejeme ve fritéze nebo velkém woku, dokud se z něj lehce nekouří. Vepřové kousky vyjmeme z těsta děrovanou lžící a zprudka je opečeme. Usmažené vepřové necháme okapat na kuchyňském papíře.

Pro přípravu omáčky smícháme ve velkém hrnci kuřecí vývar, sójové omáčky, sezamový olej, ocet, cukr a rajčatový protlak s ½ lžičky soli a 1 lžičkou bílého pepře a přivedeme k varu. Přidáme všechnu zeleninu a dobře promícháme.

V malé misce smícháme kukuřičnou mouku s 1 lžící vody. Tuto směs vmícháme do omáčky a přivedeme zpět k varu, poté stáhneme plamen na mírný plamen. Přidáme liči nebo pomeranče a vepřové maso. Dobře promícháme, poté směs přendáme na hluboký talíř a najednou podáváme.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky