Tajemství tohoto lahodného, snadno připravitelného a levného pokrmu spočívá v použití konzervované zeleniny, která je typická pro severočínskou kuchyni. Na severu musí lidé zeleninu konzervovat solením nebo nakládáním, protože zimy jsou dlouhé a chladné. Pokud máme rádi své jídlo trochu pikantnější, jako já, použijte sečuánskou konzervovanou zeleninu.
Porcí 4
100 g konzervované zeleniny Tianjin nebo Sichuan
1½ lžíce podzemnice olejné nebo rostlinného oleje
450 g mletého vepřového masa
2 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
2 lžičky sezamového oleje
2 lžičky cukru
SERVÍROVANÉ
listy salátu nebo čínské palačinky
NA OBLOHU
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
čerstvé chilli (volitelně)
Konzervovanou uvařenou zeleninu dobře propláchneme ve studené vodě. Scedíme ji v cedníku a osušíme kuchyňským papírem. Nakrájíme ji nadrobno a dáme stranou.
Rozpálíme wok nebo velkou pánev, dokud nebude horká. Přidáme olej, a když je hodně horký a lehce se z něj kouří, přidáme vepřové maso a za stálého míchání ho opékáme 2 minuty, aby se rozlomily hrudky. Přidáme konzervovanou zeleninu a zbytek ingrediencí a pokračujeme v restování dalších 5 minut, nebo dokud není vepřové maso uvařené.
Pokud podáváme vepřové maso s čínskými plackami nebo listy salátu, požádáme každého, aby na palačinku nebo list navršil trochu masové směsi, dobře zabalil a snědl prsty.