Pekingské knedlíky s vepřovým - cinska

Kompletní čínská kuchařka
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Pekingské knedlíky s vepřovým

Maso

Pekingské knedlíky

Beijing (Peking) Dumplings

Jedná se o oblíbené a poměrně vydatné občerstvení ze severní Číny. Knedlíky mohou být mělce smažené (guotie), vařené (jiaozi) nebo dušené, ale jako nejchutnější způsob vaření považuji mělké smažení. Mohou být zmrazené nebo tepelně neupravené – před vařením je nemusíte rozmrazovat, ale budete je muset vařit o něco déle.

ASI 18 knedlíků


NA TĚSTO
275 g hladké mouky
250 ml velmi horké vody

PRO NÁPLŇ
225 g mletého tučného vepřového masa
175 g čínských listů, jemně nasekaných
2 lžičky jemně nasekaného čerstvého zázvoru
1 lžíce rýžového vína Shaoxing nebo suchého sherry
1 lžíce tmavé sójové omáčky
1 lžička světlé sójové omáčky
3 lžíce najemno nakrájené jarní cibulky
2 lžičky sezamového oleje
1 lžička cukru
2 lžíce studeného kuřecího vývaru nebo vody
sůl a černý pepř

NA VAŘENÍ
1–2 lžíce podzemnicového oleje
150 ml vody

SERVÍROVÁNÍ
čínský bílý rýžový ocet
chilli olej
lehká sójová omáčka


Nejprve vypracujeme těsto. Do velké mísy dáme mouku a postupně vmícháme horkou vodu, mícháme vidličkou nebo hůlkami, dokud se většina vody nezapracuje. Pokud se vám směs zdá suchá, přidáme více vody. Poté směs vyjmeme z mísy a hněteme asi 8 minut do hladka, pokud je těsto lepivé, poprášíme trochou mouky. Těsto vložíme zpět do mísy, přikryjeme vlhkou utěrkou a necháme odpočinout.

Mezitím smícháme ingredience na náplň ve velké míse, přidáme 1 lžičku soli a ½ lžičky pepře a promícháme.

Asi po 20 minutách těsto vyndáme z mísy a znovu ho hněteme asi 5 minut. Vytvarujeme z něj váleček o délce asi 23 cm a průměru asi 2,5 cm. Roládu nakrájíme na přibližně 18 stejných dílů. Každý segment těsta vyválíme do malé kuličky. Poté každou kuličku vyválíme do malé, kulaté, ploché „placky“ o průměru asi 6 cm. Rozložíme je na lehce pomoučený tác a přikryjeme je vlhkou kuchyňskou utěrkou, dokud je nebudeme připraveni použít.

Do středu každé ‚placky‘ dáme asi 2 lžičky náplně a přeložíme napůl. Okraje navlhčíme vodou a prsty je sevřeme k sobě. Záhyb kolem okraje stlačíme sevřením, aby dobře těsnil. (Knedlík by měl vypadat jako malá cornwallská pasta s plochým dnem a zaobleným vrškem.) Hotový knedlík přendáme na pomoučený tác a přikryjeme.

Rozpálíme velkou pánev (nejlépe nepřilnavou), dokud nebude horká. Přidáme 1 lžíci oleje a následně položíme knedlíky plochou stranou dolů. Ztlumíme plamen a vaříme asi 2 minuty, dokud lehce nezhnědnou. (Možná budeme muset vařit ve dvou dávkách.) Přidáme vodu (po polovině, pokud máme dvě várky), poté přikryjeme a vaříme asi 12 minut, nebo dokud se většina tekutiny nevstřebá. Vaříme odkryté další 2 minuty a poté vyjmeme. Podáváme se 3 miskami, které obsahují čínský bílý rýžový ocet, chilli olej a lehkou sójovou omáčku k namáčení.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky