4 kousky masa, přelité červenohnědou, tukem lesklou omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté, přiměřeně měkké. Na povrchu masa jsou na nudličky nakrájené. kyselé okurky. Omáčka má chuť po použitých surovinách, je výrazně kořeněná a hustší.
5 porcí
500 g hovězí kližka (maso přední b. k. nebo ořez)
75 g sádlo škvařené
125 g cibule
10 g paprika mletá
15 g sůl
špetka pepř mletý (dle chuti)
2 špetky kmín
600 g voda pitná
50 g mouka hladká
75 g okurky kyselé bez nálevu
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky průměrně po 25 g (4 ks na porci).
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na tuku do růžova, přidáme mletou papriku a zpěníme ji. V základu osmahneme maso, osolíme je, opepříme a okmínujeme. Po krátkém podušení podlijeme maso trochou vody, přikryjeme poklicí a dusíme do poloměkka.
Pak šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme teplou vodou, rozmícháme a vaříme za občasného promícháni, až maso změkne.
Měkké maso přendáme do jiného kastrolu a omáčku na ně přecedíme přes hustý cedník (špičák).
Nakonec maso s omáčkou zvolna povaříme na okraji sporáku, až tuk vystoupl na povrch.
Při expedici vkládáme na každou porci okurku nakrájenou na nudličky.
Vhodné přílohy: - vařené brambory, - houskové knedlíky, - těstoviny