1 porce: 320 g, z toho 150 g kuřete a 170 g bramborové přílohy
Kuře dušené se směsí brambor, kořenové zeleniny, žampiónů a dalších přísad. Zelenina s brambory a přísadami je současně přílohou kuřete. Kuřecí maso je udušené do měkka. Typickou jemnou vůni a chuť kuřecího masa výrazně ovlivňují další použité suroviny a přísady. Zelenina i brambory jsou dostatečně udušeny a vázány malým množstvím šťávy.
1250 g Kuře očištěné
50 g Slanina s kůží
50 g Sádlo škvařené
10 g Mouka hladká
250 ml Voda pitná
12 g Sůl
100 g žampióny
585 g Brambory
75 g Zelenina kořenová
5 g Petrželová nať
Očištěná kuřata opláchneme, rozčtvrtíme a nařízneme v kloubech.
Slaninu rozkrájíme na drobnější kostičky, mírně ji roztavíme, přidáme k ní sádlo, přisypeme prosátou mouku a připravíme světlou, řídkou zásmažku. Zásmažku zalijeme vodou, pečlivě ji rozšleháme a vzniklou řídkou šťávu uvedeme do varu. Do tohoto základu vložíme připravená kuřata, osolíme je a částečně podusíme; potom přidáme opláchnuté, na plátky nakrájené žampióny, očištěné, opláchnuté a na větší kostky nebo osminky nakrájené brambory, očištěnou, opláchnutou a na plátky nebo větší kousky nakrájenou zeleninu a vše zvolna dusíme do měkka.
Do hotového pokrmu přidáme opláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať. Pokrm expedujeme v nahřátém porcelánovém nebo jiném vhodném kelímku.
Poznámky
Vlastní fotografie. Přidal jsem víc než 250 ml vody (vývaru), a to byla chyba, omáčka poněkud řidší. Připraveno v tlakovém hrnci 10 + 15 minut. Jinak výborné jídlo. Přesto doporučují zahustit 1 lžičkou kukuřičného škrobu smíchaného s trochou vody,
V originál receptu je 15 g Sůl a 60 g Sádlo. Doporučuji snížit tak, jak shora uvedeno. Slaninu a sádlo smažíme na nízkou teplotu, aby nedošlo k přepálení sádla, je to pak v jídle cítit. U indukčního vařiče nastavit na 500 W, tedy nejnižší stupeň, s tou samou teplotou vařit v tlakovém hrnci 10 + 15 minut.