1 plátek dušené roštěnky, přelitý nahnědlou šťávou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Sťáva má masitou vůni a chuť, je hustší, na povrchu lesklá tukem.
5 porcí
500 g Hovězí roštěnec kuch. uprav.
15 g Sůl
Pepř mletý
60 g Sádlo škvařené
125 g Cibule
400 g Voda pitná
25 g Mouka hladká
Opláchnutý hovězí roštěnec nakrájíme přes vlákno na plátky, mírně je naklepeme paličkou, na okraji nařízneme, osolíme a opepříme.
Plátky masa po obou stranách zprudka opečeme na 1/3 tuku. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na zbylém tuku, zalijeme ji trochou vody, přidáme opečené roštěnky, přikryjeme je poklicí a dusíme (pečeme) do měkka. (Během dušení roštěnky obracíme, popřípadě podléváme teplou vodou.)
Měkké maso vyjmeme do jiného kastrolu, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme teplou vodou, dobře rozmícháme a vaříme za občasného promíchání nejméně 1 hodinu.
Uvařenou šťávu procedíme přes hustý cedník na roštěnky, dosolíme a společně krátce povaříme.
Vhodné přílohy: - vařené brambory, - dušená rýže, - různě upravené těstoviny