1 porce: 320 g, z toho 150 g kuřete, zbývající množství je šťáva a doplňky (opečená rajčata a řez žemle, obložený míchanými vejci).
Porce kuřete dušeného v řidší šťávě s přísadou slaniny, vína a česneku. Kuřecí maso je udušeno do měkka, vůně i chuť jsou ovlivněny použitými přísadami. Šťáva a chuť z použitých přísad, je řidší. Kuře expedujeme obložené opečenými rajčaty a řezem žemle, na němž je navršeno míchané vejce.
2500 g Kuře očištěné
30 g Sůl
100 g Olej stolní
250 g Slanina s kůží
20 g Mouka hladká
500 ml Voda pitná
10 g česnek
50 ml Víno červené
200 g žemle-veka
1000 g Rajčata
400 g Vejce I0 ks
Očištěná kuřata opláchneme, rozčtvrtíme, nařízneme v kloubech, osolíme, rychle je opečeme v horkém oleji a vyjmeme.
Do oleje od opékání přidáme 1/3 dávky slaniny nakrájené na drobné kostičky, částečně ji roztavíme, přidáme prosátou mouku, připravíme světlou, řídkou zásmažku, zalijeme ji vodou, pečlivě rozšleháme a uvedeme do varu.
Do vzniklé řídké šťávy (základu) vložíme opečená kuřata, přidáme česnek jemně utřený se solí a maso zvolna dusíme pod poklicí do měkka. Ke konci dušení zastříkáme pokrm červeným vínem a podle potřeby přisolíme.
Zbylé 2/3 dávky slaniny drobně nakrájíme a roztavíme.
Před expedicí jednotlivých porcí kuřete opečeme na roztavené slanině krajíček (řez) veky, dávku očištěných a opláchnutých celých rajčat (vhodná jsou menši rajčata; pokud nejsou na skladě, nakrájíme větší na silnější plátky nebo osminky) a současně připravíme míchaná vejce.
Při expedici přelijeme jednotlivé porce kuřete Šťávou a obložíme opečenými rajčaty a opečeným krajíčkem veky, na který navršíme míchaná vejce. (Opečená rajčata a míchaná vejce před expedicí mírně osolíme.)