Vepřové plecko bratislavské - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřové plecko bratislavské

Vepřové

Bratislavské vepřové plecko

1 porce: 210  g, z toho masa 64  g

1 plátek dušeného vepřového plecka, ukrojený přes vlákno a přelitý krémovou omáčkou se zeleninovou vložkou. Maso je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka má jemnou, nakyslou vůni a chuť, zeleninová vložka je nakrájená na nudličky. Maso může být ukrojeno i ve 2 plátcích.

5 porcí


500 g vepřová plec kuchyňská úprava
15 g sůl
75 g margarín
100 g cibule
25 g rajčatový protlak
300 g voda pitná
40 g mouka hladká
50 g (½) citrónu
250 g mléko konzumní
50 g smetana 12 %
20 g mrkev
20 g celer
25 g okurky sterilované
20 g hrášek sterilovaný, bez nálevu


Díl opláchnuté vepřové plece svineme jako závin, upevníme tenkým motouzem a maso osolíme.

Oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli osmažíme v tuku do růžova. Do základu přidáme připravené maso, opečeme je, přidáme rajčatový protlak, maso mírně podlijeme vodou a zvolna dusíme pod poklicí do měkka. (Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme teplou vodou.)

Měkké maso ze šťávy vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, osmahneme, zalijeme vodou, dochutíme citrónovou šťávou, rozmícháme a dobře provaříme. Během varu přilijeme mléko, omáčku dosolíme a nakonec zjemníme smetanou.

Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník (špičák) a přimícháme do ní vložku – na nudličky nakrájenou vařenou zeleninu, okurky a scezený hrášek. Omáčku znovu krátce převaříme.

Vepřovou plec přes porcováním zbavíme motouzu.


Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - těstoviny



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky