1 porce uzené vařené krkovice, ukrojená přes vlákno. Maso je přiměřeně měkké, celistvé a šťavnaté. Rozpuštěným sádlem se omastí příloha.
1000 g Uzená krkovice s k.
150 g Sádlo škvařené
Uzené maso opláchneme, vložíme do vanc1 vody, zavaříme a na okraji sporáku vaříme do měkka.
Měkké· maso vyjmeme z vývaru a opatrně vykostíme, aniž bychom porušili jeho celistvost.
Při podávání krájíme maso přes vlákno na porce a rozehřátým sádlem. omastíme přílohu.
Vhodné přílohy:
- vařené brambory
- houskové, bramborové knedlíky, zelí
- hrachová nebo bramborová kaše
- hrách, čočka
Hořčicová sladkokyselá omáčka
1 lžíce rýžový ocet
1 lžička hořčice
2 lžíce třtinový cukr
1 lžíce kukuřičná moučka (nemusí být)
1 lžíce mletá hořčice
3 lžíce sójová omáčka
Omáčku uvaříme podle chuti. Plátky uzené krkovičky rozdělíme na porce, přelijeme sladkokyselou hořčicovou omáčkou a podáváme se šťouchaným bramborem.
Šťouchané brambory
600 g brambor (varný typ B nebo C)
sádlo
3 velké žluté cibule
sůl
pepř
jarní cibulka nebo petrželová nať
Brambory oloupeme, omyjeme, nakrájíme na kostičky a dáme do hrnce. Zalijeme je vodou a osolíme.
Jarní cibulku i s natí omyjeme a nakrájíme na kolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme na kostičky. V pánvi rozpálíme sádlo, na kterém osmahneme cibuli dozlatova.
Brambory uvaříme do měkka, slijeme z nich vodu a rozšťoucháme je.
Přidáme pepř, osmahnutou cibuli, jarní cibulku nebo petrželku a zamícháme.