Zvážíme plátek šunky, abychom měli představu, kolik bude činit oněch předepsaných 19 (20) gramů. Opravdu na množství záleží.
Když je šunky málo, je chlebíček ošizený.
Když je jí moc, šunková chuť „zatahuje“.
Plátek šunky do půli rozřízneme a pokud možno obě poloviny úhledně složíme. Neumíme-li to jako profík, tak dva triky – kolečko a obdélník. Hlavně šunka musí být ve „3 D“, nestačí plátky šunky položit. Právě ta třetí dimenze dodá chlebíč ku na kyprosti.
Šunkou vyskládáme polovinu chlebíčku.
Na druhý konec přidáme plátek vajíčka. Plátek by měl být celistvý a se žloutkem.
Ve „3 D“ musí být i kyselá okurka. Na kyprosti ji dodá nařezání do vějířku. Správně se má vějířek nakrájet na pět lístečků. Okurka se klade na střed chlebíčku.
Chlebíčky by se měly nechat vychladit a v chladu také uchovávat. proto jich na stůl odebírám jen právě tak na snědení. Zteplalý chlebíček ztrácí na atraktivnosti. Vypadají obyčejně, ale chutnají – no jako z lahůdkářství.