Kyjevský kotlet - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kyjevský kotlet

Drůbež

17012 - Kyjevský kotlet (Minutka)

1 porce:
a) 130 g (prsíčka s pažní kostičkou)
b) 150 g (stehýnka s celou holenní kostičkou)

10 porcí

Částečně vykostěné a rozklepané čtvrtky kuřete, naplněné dávkou syrového másla, pečlivě zabaleného, obalené v trojobalu a usmažené v horkém oleji dočervena. Z prsíček vyčnívá pažní kostička, ze stehýnek holenní kostička. Vůně i chuť smaženého kuřete – kyjevského kotletu – jsou jemné a typické; při rozříznutí porce vytéká máslo. Kuře je na skusu křehké, dobře prosmažené.


2500 g Kuře očištěné
30 g Sůl
200 g Máslo
100 g Mouka hladká
200 g Vejce 5 ks
50 ml Mléko konzumní
250 g Houska strouhaná
300 ml Olej stolní na smažení


Očištěná kuřata opláchneme a stáhneme z nich kůži až po křidélka. Prsíčka pečlivě vyřízneme spolu s křidélkem, zadní část stehýnka vykostíme, ponecháme pouze stehenní kost. Prsíčka i stehýnka nařízneme, pečlivé, ale opatrně naklepeme (dbáme, aby se maso neprotrhlo a aby se neuvolnila křidélka a stehenní kostička v kloubu) a mírně osolíme. Do jednotlivých porcí pečlivě zabalíme po 20 g tuhého másla a maso spíchneme párátkem. Porce postupně obalíme v prosáté mouce, vejcích rozšlehaných s mlékem a mírně osolených, v prosáté strouhané housce a rychleji je usmažíme do červena v horkém oleji. (Křidélka a stehenní kostičky vyčnívají z usmažených porcí tak, že se podobají žeberní kosti. Párátka před expedicí vyjmeme.)

Kyjevský kotlet smažíme na objednávku z předem připravených surovin.


Vhodné přílohy:
- různě upravené brambory
- jemnější druhy zeleninových salátů
- různé kompoty



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky