4 kousky dušeného vepřového masa, přelité nahnědlou, tukem lesklou omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka je okořeněná kmínem a hustší.
500 g Vepřový ořez
15 g Sůl
100 g Cibule
60 g Sádlo škvařené
Kmín
600 g Voda pitná
50 g Mouka hladká
Opláchnutý ořez nakrájíme na kousky (4 ks na porci).
Oloupanou cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na sádle dozlatova. Do základu vložíme maso, okmínujeme je, osmahneme, osolíme, mírně zalijeme vodou, přikryjeme poklicí a dusíme do měkka. (Během dušení masem občas zamícháme a podle potřeby přiléváme teplou vodu.)
Měkké maso vyjmeme dírkovanou naběračkou do čistého kastrolu. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme teplóu vodou, rozmícháme a dobře provaříme.
Provařenou omáčku dosolíme, přecedíme přes hustý cedník (špičák) zpět na maso a společně krátce převaříme.