Dovolujeme si nabídnout další skvělý recept podle bývalé ČSN, tento salát se prodával v bufetech a lahůdkách jako vyšší level tradičního vlašského salátu. Rozdíl je v poměru základních surovin, což se projevilo také na jeho lepší a lahodnější chuti.
440 g brambory varný typ A
600 g salám DNES UŽ JENOM ŠUNKOVÝ nebo HODONÍNSKÝ, JINÝ NEVHODNÝ
320 g okurky sterilizované
110 g hrášek ve slaném nálevu
100 g celer
100 g mrkev
40 g hořčice plnotučná
20 g cukr krystalový
1 g pepř černý mletý
20 g ocet
500 g majonéza
10 g omáčka worcesterská
15 g sůl
Brambory uvaříme ve slupce, necháme vychladnout a očistíme. Očištěný celer a mrkev uvaříme doměkka ve vodě. Brambory protlačíme přes mřížku do mísy a smícháme se salámem a okurkami, které jsme nakrájeli na nudličky. Přidáme celer a mrkev pokrájené na kostičky a zamícháme.
V octě rozmícháme cukr, hořčici, sůl a worcester, zalijeme salát, přidáme majonézu (Poličanku) a dobře promícháme. Nakonec opepříme a přimícháme hrášek.
Na přípravu tohoto salátu používáme po několika zkušenostech salám šunkový nebo hodonínský na proužky, jiný nevhodný, přípádně salám Lyoner, dá se koupit v Lídlu. Ale každý si může dát salám, jak mu chutná.
Podáváme s pečivem a kdo chce, i s feferonkovým salátem vlastní výroby.