1 plátek hovězího dušeného filé, přelitý šťávou se žampióny. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva je lesklá tukem, má masitou vůni a chuť, je hustší, vložku tvoří žampióny nakrájené na plátky.
500 g Hovězí maso zadní kuchyňská úprava
15 g Sůl (dle chuti)
Pepř mletý
100 g Cibule
Kmín
50 ml Olej stolní
500 ml Voda pitná
25 g Mouka hladká
100 g Žampióny
25 g Máslo
Z opláchnutého dílu hovězího masa nakrájíme přes vlákno plátky, mírně je naklepeme paličkou, na okrajích nařízneme, osolíme a opepříme.
Připravené maso opečeme po obou stranách na části oleje.
Do tuku od pečení přidáme zbytek oleje a osmažíme v něm do růžova cibuli nakrájenou na drobno. Zalijeme ji mírně vodou, vložíme opečené maso, okořeníme je kmínem, přikryjeme poklicí a zvolna dus!me do měkka. (Během dušen! maso obrac!me a podle potřeby podléváme teplou vodou.)
Měkké maso vyjmeme, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a důkladně povaříme.
Uvařenou šťávu procedíme přes hustý cedník zpět na maso, přidáme očištěné, opláchnuté, na plátky nakrájené žampióny, podušené na másle, a společně krátce povaříme.
Vhodné přílohy: - brambory, - dušená rýže, - těstoviny