Vepřový bůček pečený - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřový bůček pečený

Vepřové

13001/B – Vepřový bůček pečený
13001/C - Vepřová plec pečená (obdobná příprava)

10 porcí

1 porce: 112 g, z toho masa s k. 62 g

1 porce vepřového bůčku s kostí, podlitá přírodním, tukem lesklou šťávou. Maso je prorostlé, má typickou vůni a chuť, je přiměřeně měkké. Šťáva má masitou vůni a chuť a je řídká.


1000 g Bůček. vepřový s k.
30 g Sůl
2 g Kmín
500 ml Voda pitná
20 g Mouka hladká


Díl očištěného vepřového bůčku opláchneme ve vlažné vodě, osolíme a okmínujeme.

Maso vložíme do pekáče, mírně je podlijeme vodou a dáme péci do rozehřáté trouby. (Během pečeni maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.)

Když je bůček ze tří čtvrtin pečený, obrátíme jej kůží nahoru, kůžičku nakrájíme na proužky na povrchu posolíme a dopečeme, až je křupavá. Pečený bůček z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme.

Provařenou šťávu procedíme přes hustý cedník do hrnce, dosolíme a necháme na okraji sporáku stát, až tuk vystoupí na povrch.


Vhodné přílohy:
- brambory
- houskové nebo bramborové knedlíky
- zeli



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky