1 porce vepřového bůčku s kostí, podlitá přírodním, tukem lesklou šťávou. Maso je prorostlé, má typickou vůni a chuť, je přiměřeně měkké. Šťáva má masitou vůni a chuť a je řídká.
1000 g Bůček. vepřový s k.
30 g Sůl
2 g Kmín
500 ml Voda pitná
20 g Mouka hladká
Díl očištěného vepřového bůčku opláchneme ve vlažné vodě, osolíme a okmínujeme.
Maso vložíme do pekáče, mírně je podlijeme vodou a dáme péci do rozehřáté trouby. (Během pečeni maso přeléváme vypečenou šťávou a podle potřeby podléváme teplou vodou.)
Když je bůček ze tří čtvrtin pečený, obrátíme jej kůží nahoru, kůžičku nakrájíme na proužky na povrchu posolíme a dopečeme, až je křupavá. Pečený bůček z pekáče vyjmeme. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dobře provaříme.
Provařenou šťávu procedíme přes hustý cedník do hrnce, dosolíme a necháme na okraji sporáku stát, až tuk vystoupí na povrch.