Roštěná cikánská - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Roštěná cikánská

Hovězí

Roštěná cikánská

1 porce: 353 g, z toho masa 63 g

1 plátek dušené roštěnky, položený na bramborách a přelitý načervenalou omáčkou. Maso je ozdobené cibulí osmaženou na slanině a vějířkem z okurky; je šťavnaté, přiměřeně měkké. Omáčka s bramborami má výraznou vůni a chuť po použitých surovinách a je hustší.

5 porcí


500 g Hovězí roštěnec kuchyňská úprava
15 g Sůl
Pepř mletý
75 g Sádlo škvařené
175 g Cibule
8 g Paprika mletá
50 g Rajčatový protlak
400 ml Voda pitná
1460 g Brambory
50 g Mouka hladká
50 g Slanina s kůží
150 g Okurky kyselé, bez nálevu


Z opláchnutého roštěnce nakrájíme plátky, mírně je naklepeme paličkou, okrajové blány nařízneme, maso osolíme a opepříme.

Roštěnky opečeme po obou stranách na polovině dávky tuku.

Polovinu cibule nakrájíme na drobno, osmahneme do růžova na tuku po roštěnkách, přidáme mletou papriku, rajčatový protlak, podusíme a zalijeme trochou teplé vody.

Do základu přidáme maso a dusíme (pečeme) je pod poklicí. K poloměkkému masu přidáme oloupané, na úhledné díly nakrájené brambory a po krátkém povaření zahustíme pokrm zásmažkou připravenou ze zbývajícího tuku a z prosáté hladké mouky. Za častého míchání dusíme do měkka a podle potřeby dosolíme.

Slaninu drobně nakrájíme, roztavíme a osmažíme na ni do růžova druhou polovinu cibule nakrájené na plátky. Z okurky upravíme ostrým nožem vějířky.

Při podávání klademe do středu talíře porci dušených brambor, přes ně položíme roštěnku, přelijeme ji omáčkou, posypeme osmaženou cibulí se slaninou a ozdobíme okurkou.


Vhodná příloha: -chléb



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky