Každý u stolu dostane svou porci (135–150 g) s žloutkem. Na stole je volně k dispozici vše, co k namíchání tataráku patří: Jemně sekaná cibule, kečupy, worcester, hořčice, sůl, pepř, drcený kmín, sladká a pálivá paprika, tabasco. Čerstvé topinky a oloupané stroužky česneku. Papírové ubrousky na otírání mastných prstů a úst.
Hovězí zadní nebo svíčková
Vajíčko (žloutek)
Sůl
Pepř
Šalotka
Kmín
Paprika (koření)
Olivový olej (za studena lisovaný)
Na mletou hromádku masa (odstátou v pokojové teplotě), kde je zpravidla žloutek uprostřed,nasypeme přiměřeně základní koření, jako je sůl a pepř, pak přidáme na jemno nasekanou šalotku a dle chuti i špetku kmínu a papriky.
Mícháme vidličkou a můžeme si pomoci také lžící, o kterou si hromádku masa přidržujeme, abynám naše dílo neuteklo z talíře.
Důkladně promícháme a ochutnáme. Přidáme lehce olivového oleje (pozor – jen toho za studena lisovaného). Zpravidla je lepší dát koření méně, obzvláště pozor na sůl a pepř, a podle potřeby pak přidáme. Stále by měla převládat chuť masa nad čímkoliv jiným. Můžeme si pro sebe postupně vyzkoušet různé varianty koření a najít si tak tu nejlepší kombinaci.
Po umíchání naservírujeme maso na toast nebo topinku, kterou lehce natřeme česnekem.
Recept na umíchání nejlepšího tataráku pro rok 2019, který zvítězil v soutěži Mistrovství ČR v míchánítataráku – ATB 2019.
není dle ČSN
4 porce
500 g hovězí kýty z plemene Angus (ořech)
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 čajové lžičky lanýžového oleje
2 čajové lžičky kečupu
1 čajová lžička sladké papriky
10 g pažitky
10 g tymiánu
10 g rozmarýnu
1 střední červená cibule
sůl, pepř
Hovězí maso nameleme spíše nahrubo. V Angusfarm ho meleme na 3 mm hrubosti. Nakrájíme si bylinky a červenou cibulku hezky najemno. Maso smícháme se všemi ingrediencemi a máme hotovo.
Nezapomeneme tatarák před servírováním řádně ochutnat. Případně ho můžeme dosolit. Topinky připravujeme tzv. na sucho – bez oleje. Důležité je vybrat vhodný druh chleba. V Angusfarmtopinky připravujeme z kváskového chleba z řemeslných pekáren.