4 kousky dušeného vepřového masa, přelité segedínským zelím. Maso je prorostlé, šťavnaté a přiměřeně měkké. Zelí je měkké, mírně načervenalé a částečně zahuštěné. Vůně a chuť jsou typické po použitých surovinách.
5 porcí
500 g bůček vepřový s k.
75 g cibule
60 g sádlo škvařené
7 g paprika mletá
250 g voda pitná
15 g sůl
lžička kmínu
400 g zelí kysané
25 g mouka hladká
125 g mléko konzumní
Opláchnutý díl vepřového bůčku nakrájíme - nasekáme na kostky (4 ks na porci).
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme ji na polovině dávky sádla, přidáme mletou papriku, podusíme a mírně zalijeme vodou.
Do cibulového základu vložíme nakrájené maso, osolíme je, okořeníme kmínem a pod poklicí dusíme do poloměkka. Pak přidáme překrájené kysané zelí a opět dusíme.
Nakonec zahustíme guláš zásmažkou připravenou ze zbylého sádla a prosáté mouky, rozmícháme a pokrm zvolna dodusíme do měkka.
Před koncem varu přilijeme mléko, guláš dosolíme a krátce převaříme.
Vhodná příloha: - houskové knedlíky
Vlčický houskový knedlík
není dle ČSN
25 dkg hrubé mouky
25 dkg polohrubé mouky
čtvrtka kostky kvasnic
celé vejce
1 celý rohlík
250 ml vlažné vody
špetka cukru
špetka soli
Mouku nasypeme do mísy a uděláme dolík, do kterého rozdrobíme čtvrt kostky kvasnic, trošičku pocukrujeme a zalijeme 2 až 3 čajovými lžičkami vlažné vody. Druhým koncem lžičky uděláme takovou kašičku a necháme asi 10 minutek vykynout. Po vykynutí zasypeme kraje mouky solí, přidáme celé vejce a postupně přiléváme 250 ml vlažné vody a pořád mícháme. Poté přidáme nakrájený rohlík a vypracujeme v těsto, které necháme kynout dalších 30 minut přikryté utěrkou. Po vykynutí těsto znovu proválíme a rozdělíme na 4 menší válečky, které necháme ještě 10 minutek kynout. Do kastrolu si dáme vařit vodu na č. 5 (elektrického sporáku) a poté vždy dva válečky vaříme stále na č. 5 z každé strany 10 minut. Když jsou knedlíky hotové, tak je za pomoci dezertního talířku vyndáme z vody a okamžitě vidličkou nebo špejlí z obou stran propícháme. Porcujeme nití a můžeme podávat.