Hovězí dušené na houbách - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Hovězí dušené na houbách

Hovězí

Hovězí dušené na houbách

11104

1 porce: 180 g, z toho masa 63 g (4 ks)
5 porcí

4 kousky hovězího masa, přelité tmavohnědou, tukem lesklou omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka má masitou a kořeněnou vůni a chuť po použitých surovinách a houbách. Je hustší a vložku tvoří rozsekané vařené houby.


500 g Hovězí maso přední b. k. nebo ořez
75 g Margarín
100 g Cibule
15 g Sůl
Pepř mletý
Kmín
600 g Voda pitná
8 g Houby sušené
50 g Mouka hladká


Opláchnuté maso nakrájíme na kostky průměrně po 25 g (4 ks na porci).

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na tuku do růžova a přidáme nakrájené maso. V základu je krátce osmahneme, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme, mírně podlijeme vodou, přikryjeme poklid a dusíme do poloměkka.

Pak šťávu pod masem vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, za stálého máchání zasmažíme, zalijeme teplou vodou, přidáme vývar z hub a maso dusíme do měkka. Měkké maso přendáme do jiného kastrolu a omáčku na ně procedíme přes hustý cedník (špičák). Do hotové omáčky přidáme rozsekané vařené houby a krátce ji znovu povaříme.

(Sušené houby dobře opereme ve vlažné vodě a uvaříme v malé dávce vody do měkka. Vařené houby rozsekáme nadrobno.)


Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - vařené brambory, - dušená rýže, - těstoviny



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky