4 kousky hovězího masa, přelité tmavohnědou, tukem lesklou omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka má masitou a kořeněnou vůni a chuť po použitých surovinách a houbách. Je hustší a vložku tvoří rozsekané vařené houby.
500 g Hovězí maso přední b. k. nebo ořez
75 g Margarín
100 g Cibule
15 g Sůl
Pepř mletý
Kmín
600 g Voda pitná
8 g Houby sušené
50 g Mouka hladká
Opláchnuté maso nakrájíme na kostky průměrně po 25 g (4 ks na porci).
Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme ji na tuku do růžova a přidáme nakrájené maso. V základu je krátce osmahneme, okořeníme kmínem, pepřem, osolíme, mírně podlijeme vodou, přikryjeme poklid a dusíme do poloměkka.
Pak šťávu pod masem vydusíme na tuk, zaprášíme hladkou moukou, za stálého máchání zasmažíme, zalijeme teplou vodou, přidáme vývar z hub a maso dusíme do měkka. Měkké maso přendáme do jiného kastrolu a omáčku na ně procedíme přes hustý cedník (špičák). Do hotové omáčky přidáme rozsekané vařené houby a krátce ji znovu povaříme.
(Sušené houby dobře opereme ve vlažné vodě a uvaříme v malé dávce vody do měkka. Vařené houby rozsekáme nadrobno.)