Polévka bramborová I - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Polévka bramborová I

Polévky

Polévka bramborová I

1104

Světlá polévka charakteristické vůně z použitých brambor a dalších potravin, ·typické chuti, mírně zahoustlá, s vložkou brambor, hub a zeleniny.

5 porcí


25 g Cibule
50 g Sádlo škvařené
60 g Mouka hladká
1300 g Vývar B  Vývar B
5 g Houby sušené
20 g Celer
25 g Mrkev
20 g Petržel
25 g Kapusta
Pepř mletý
440 g Brambory
1500 g Voda pitná na brambory
7 g Sůl
5 g Česnek
Kmín
Majoránka
10 g Polévkové koření
5 g Petrželová nať


Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a pozvolna vaříme aspoň ½ hodiny.

Do povařené polévky přidáme opláchnuté houby, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky nebo kostičky, nakrájenou kapustu, mletý pepř a za občasného promíchání uvaříme do měkka.

Oloupané, opláchnuté a na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v osolené vodě do poloměkka, pak je přidáme do polévky a dovaříme. Ke konci varu přidáme do polévky třený česnek, kmín a majoránku.

Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořením. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici.



Připrava zásmažky

Dle ČSN, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle (másle) do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem nebo vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme alespoň 1 hodinu.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky