Jemně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a pozvolna vaříme aspoň ½ hodiny.
Do povařené polévky přidáme opláchnuté houby, očištěnou kořenovou zeleninu nakrájenou na nudličky nebo kostičky, nakrájenou kapustu, mletý pepř a za občasného promíchání uvaříme do měkka.
Oloupané, opláchnuté a na menší kostky nakrájené brambory vaříme zvlášť v osolené vodě do poloměkka, pak je přidáme do polévky a dovaříme. Ke konci varu přidáme do polévky třený česnek, kmín a majoránku.
Uvařenou polévku dochutíme polévkovým kořením. Propláchnutou, jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici.
Připrava zásmažky
Dle ČSN, jemně nakrájenou cibuli osmahneme na sádle (másle) do růžova, zasypeme prosátou moukou a připravíme světlou zásmažku. Zásmažku za neustálého prošlehávání metlou zalijeme vlažným vývarem nebo vodou, uvedeme do varu a pozvolna vaříme alespoň 1 hodinu.