Polévka hrachová - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Polévka hrachová

Polévky

Polévka hrachová


Světle hrášková, popřípadě nažloutlá polévka (podle druhu použitého hrachu), výrazně hrachové vůně, chuti po hrachu, česneku a koření, krémově zahoustlá, s vložkou dorůžova osmažené žemle.

5 porcí


150 g Hrách
Voda pitná na namočení a uvaření hrachu - podle potřeby
50 g Sádlo škvařené
75 g Mouka hladká
1400 g Vývar B    Vývar B
Pepř mletý
5 g Česnek
5 g Sůl
10 g Polévkové koření
Majoránka
5 g Petrželová nať
50 g Žemle


Přebraný hrách několikrát pečlivě propláchneme, zalijeme vodou a necháme máčet, aby dobře nabobtnal (podle druhu a kvality hrachu). Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme do měkka a prolisujeme.

Ze třf čtvrtin dávky sádla a z mouky připravlme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávánf aspoň 1/2 hodiny. Potom přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a zvolna povaříme.

Ke konci varu přidáme do polévky česnek utřený se solí, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem; dochutíme ji polévkovým kořením a pečlivě rozdrcenou majoránkou.

Propláchnutou· a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici současně se žemlf (nakrájenou na drobné kostičky nebo nudličky a osmaženou na zbylém sádle).



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky