Světle hrášková, popřípadě nažloutlá polévka (podle druhu použitého hrachu), výrazně hrachové vůně, chuti po hrachu, česneku a koření, krémově zahoustlá, s vložkou dorůžova osmažené žemle.
5 porcí
150 g Hrách
Voda pitná na namočení a uvaření hrachu - podle potřeby
Přebraný hrách několikrát pečlivě propláchneme, zalijeme vodou a necháme máčet, aby dobře nabobtnal (podle druhu a kvality hrachu). Nabobtnalý hrách v téže vodě uvaříme do měkka a prolisujeme.
Ze třf čtvrtin dávky sádla a z mouky připravlme světlou zásmažku, za neustálého prošlehávání metlou ji zalijeme vlažným vývarem, uvedeme do varu a zvolna vaříme za občasného prošlehávánf aspoň 1/2 hodiny. Potom přidáme prolisovaný hrách, mletý pepř a zvolna povaříme.
Ke konci varu přidáme do polévky česnek utřený se solí, krátce povaříme a polévku procedíme hustým cedníkem; dochutíme ji polévkovým kořením a pečlivě rozdrcenou majoránkou.
Propláchnutou· a jemně nakrájenou petrželovou nať vkládáme do polévky při expedici současně se žemlf (nakrájenou na drobné kostičky nebo nudličky a osmaženou na zbylém sádle).