Vepřový guláš - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřový guláš

Vepřové

1714 – Vepřový guláš

10 porcí

1 porce: 160 g, z toho masa 64 g (4 ks)

4 kousky dušeného vepřového masa, přelitého lesklou, načervenalou šťávou. Maso je šťavnaté a přiměřeně měkké. Šťáva je kořeněná a hustší.


1000 g Vepřová plec b. k. nebo ořez
200 g Cibule
120 g Sádlo škvařené
20 g Paprika mletá
800 ml Voda pitná
50 g Rajčatový protlak
30 g Sůl
15 g Česnek
2 g Kmín
1 g Majoránka
850 g Mouka hladká


Díl opláchnuté vepřové plece nebo ořezu nakrájíme na stejnoměrné kousky (4 ks na porci).

Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, usmažíme na sádle do zlatova, přidáme mletou papriku, krátce zpěníme a mírně podlijeme vodou. Do základu dáme nakrájení maso, přidáme rajčatový protlak, sůl, utřený česnek, kmín a maso za občasného promíchání zvolna dusíme ve vlastní šťávě do poloměkka.

Když se šťáva vydusí na tuk, zaprášíme maso moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme a dusíme do měkka. Nakonec guláš dosolíme a okořeníme drcenou majoránkou; maso vyjmeme do jiného hrnce, šťávu na ně procedíme přes hustý cedník a guláš krátce povaříme.


Vhodné přílohy:
- vařené brambory
- houskové knedlíky
- těstoviny




Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky