Čirý, mírně nažloutlý vývar, s vůní použitých surovin a koření, téměř nemastný. Chuť vývaru je typická - z použitých hovězích kostí a zeleniny - vyrovnaná. Používá se k přípravě hnědých polévek, popřípadě i k přípravě jiných pokrmů.
Na 5 l vývaru:
1800 g hovězích kostí
500 g kořenové zeleniny (celer, mrkev, petržel)
150 g cibule
50 g soli
1,5 g kuliček celého pepře
6 l vody
Pečlivě omyté a rozsekané kosti vložíme do hrnce, zalijeme vodou a přivedeme k varu. Omezíme příkon tepla, mírně osolíme, přidáme celý pepř a cibuli a pozvolna vaříme 2-3 hodiny. Potom do vývaru přidáme očištěnou, opláchnutou, na hrubo nakrájenou zeleninu a uvaříme ji do měkka. Hotový vývar procedíme přes hustý cedník a dále využijeme dle příslušných receptur.