Natvrdo vařená oloupaná vejce a okurky nakrájíme na drobnější kostky a přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Oloupané brambory nakrájíme na velmi drobné kostičky. Majonézu rozmícháme s domácí hořčicí a octem, přilijeme ke směsi, podle chuti osolíme a zlehka promícháme.
Užiteční rady pro vajíčkový salát s majonézou:
Aby brambory nezkašovatěly, je třeba uvařit je den předem. Necháme zcela vychladnout.
Cibuli je dobré nejdřív nakrájet, pak dát do sítka a prolít vřelou vodu. Nebude tolik štiplavá a v salátu nezhořkne.
Když s vajíčkovým salátem nepočítáme na chlebíčky, rozkrájíme někdy vejce na půlky a pak na proužky. Někdo má rád, když je v salátu „do čeho kousnout“.
Do vajíčkového salátu patří domácí majonéza (nemusí však být, Poličanka jí nahradí).