Kuře pečené s nádivkou - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Kuře pečené s nádivkou

Drůbež

17001 – Kuře pečené s nádivkou

10 porcí

l porce: 320 g, z toho 270 g kuřete a 50 g šťávy


2500 g Sůl
30 g Margarín
100 g Mouka hladká
600 ml Voda pitná
50 g Máslo na zjemnění šťávy

Nádivka:
500 g Žemle – veka
250 ml Mléko konzumní
50 g Máslo
120 g 3 ks Vejce
10 g Sůl
10 g Petrželová nať
Květ mletý


Kuře naplněné jemnou žemlovou nádivkou s dalšími přísadami, upečené do červena a dělené na jednotlivé porce. Vůně i chuť pečeného kuřete i nádivky jsou jemné a typické; kuře i nádivka jsou dostatečně propečené – šťavnaté. Šťáva, připravená z výpeku, je řidší, má světlejší barvu, jemnou a typickou chuť z pečeného kuřete a je zjemněná máslem.


Očištěná kuřata opláchneme, necháme okapat a kůži na prsíčkách uvolníme pro náplň. Žemli oloupeme, nakrájíme na drobné kostičky, pokropíme mlékem a necháme vsáknout. Máslo vyšleháme se žloutky, mírně osolíme, přidáme opláchnutou a jemně nakrájenou petrželovou nať, mletý květ, připravenou zvlhčenou žemli a pečlivě promícháme. Z bílků vyšleháme pevný sníh a lehce jej vmícháme do nádivky.

Připravená kuřata naplníme nádivkou, stáhneme nití nebo jehlicí, mírně osolíme na povrchu i uvnitř a upečeme na tuku. Během pečení přeléváme kuřata výpekem a podléváme trochou vody, aby se výpek nepřipálil.

Upečená kuřata z výpeku vyjmeme. Šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, mírně osmahneme, zalijeme vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného míchání vaříme nejméně ½ hodiny. Provařenou šťávu procedíme hustým cedníkem, podle potřeby přisolíme a zjemníme ji máslem. Při expedici podléváme jednotlivé porce hotovou šťávou.

Vhodné přílohy:

- různě upravené brambory
- různě upravená rýže
- jemnější druhy zeleninových salátů
- různé kompoty



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky