1 plátek hovězího dušeného filé, přelitý nahnědlou omáčkou. Maso je přiměřeně měkké, šťavnaté. Omáčka má masitou vůni a chuť po použitých surovinách, je hustší a lesklá tukem; vložku tvoří sekané houby.
500 g Hovězí maso zadní kuchyňská úprava
15 g Sůl (dle chuti)
Pepř mletý
75 g Sádlo škvařené
100 g Cibule
Kmín
600 ml Voda pitná
50 g Mouka hladká
10 g Houby sušené
Opláchnutý díl masa nakrájíme přes vlákno na plátky, které m!rně naklepeme paličkou, na okraji nařízneme, osolíme je a opepříme.
Plátky masa zprudka opečeme po obou stranách na 1/3 tuku. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme na zbylém tuku do růžova, mírně ji zalijeme teplou vodou a přidáme kmín. Do základu vložíme opečené plátky masa a pod poklici je dusíme do měkka. (Během dušení plátky obracíme a podle potřeby podléváme vodou.).
Měkké maso vyjmeme; šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou a vývarem z hub, dobře rozmícháme, dosolíme a omáčku vařme asi 1 hodinu.
Uvařenou omáčku procedíme přes hustý cedník zpět na maso a zamícháme do nf vařené rozsekané houby. (Sušené houby opereme ve vlažné vodě a uvaříme v malé dávce vody do měkka. Vařené houby rozsekáme na drobno.)
Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - vařené brambory, - dušená rýže, - různě upravené těstoviny