Polévka ruský boršč - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Polévka ruský boršč

Polévky

Polévka ruský boršč

10340

1 porce: 0,33 1 včetně 40 g masa a vložky

Světlá, mírně načervenalá polévka, jemně nakyslé, masové, kořenné a zeleninové vůně a chuti, řidší konzistence, s vložkou na kostičky nakrájeného masa a brambor a na nudličky nakrájené kořenové zeleniny, červené řepy a zelí.


5 porcí

250 g Hovězí maso přední bez kosti nebo ořez
125 g Vepřová plec bez kosti nebo ořez
150 g Kosti řídké
1250 g Voda pitná
15 g Sůl
2 Bobkový list
4 Nové koření
25 g Cibule
75 g Zelenina kořenová
100 g Zelí hlávkové
80 g Brambory
50 g Rajčata
5 g Cukr
25 g Slanina s kůží
5 g Paprika mletá sladká
15 g Mouka hladká
50 ml Smetana 12%
25 g Červená řepa
50 g Citróny
5 g Polévkové koření


Pečlivě omyté a rozsekané kosti vložíme do vhodné nádoby, přidáme opláchnuté hovězí a vepřové maso, zalijeme stanovenou dávkou vody, uvedeme do varu, omezíme příkon tepla, m!mrně osolíme, přidáme bobkový list a nové koření, oloupanou a rozkrájenou cibuli a zvolna vaříme nejméně 2 hodiny - vepřové maso vyjmeme dřív, aby se nerozvařilo. Po uvaření hovězího masa vývar procedíme hustým cedníkem, přidáme očištěnou, opláchnutou a na hrubší nudličky nakrájenou kořenovou zeleninu a hlávkové zelí, oloupané, opláchnuté a na kostičky nakrájené brambory, opláchnutá a na menši kousky nakrájená rajčata a krátce povaříme.

Slaninu zbavíme kůže, nakrájíme na drobnější kostičky, mírně ji rozškvaříme, zpěníme na ni lehce papriku a přidáme do polévky.

Prosátou mouku rozšleháme pečlivě se smetanou, za stálého promíchávání vlijeme do polévky a vaříme nejméně 1/2 hodiny. Potom do polévky přidáme uvařenou, oloupanou červenou řepu, nakrájenou na hrubší nudličky, vložíme kostičky nakrájeného hovězího a vepřového masa, polévku ochutíme citrónovou šťávou a cukrem a znovu krátce povaříme. Hotovou polévku dochutíme polévkovým kořením.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky