Kuře protknuté slaninou, udušené na cibulovém základě se slaninou a kořením. Z výpeku je připravena řidší, necezená šťáva, jemné kořenné vůně a chuti, se slaninou. Kuřecí maso je udušeno do měkka, má typickou vůni s příchutí použitých přísad.
5 porcí
1250 g kuře očištěné (5 x stehna)
50 g slanina s kůží
15 g sůl
25 g margarín
75 g cibule
1 nové koření
1 pepř celý
300 g voda pitná
10 g mouka hladká
25 g máslo
Očištěná kuřata opláchneme, protkneme polovinou dávky slaniny a mírně je osolíme na povrchu i uvnitř.
Zbylou polovinu slaniny nakrájíme na drobné kostičky, částečně ji roztavíme a přidáme k ní tuk. Na slanině s tukem osmahneme do zlatova oloupanou a jemně nakrájenou cibuli, pak základ zastříkneme trochou vody a přidáme do něho nové koření a celý pepř.
Do vařícího základu vložíme připravená kuřata, přikryjeme je poklicí a za občasného přelévání šťávou je dusíme do měkka. Měkká kuřata ze šťávy vyjmeme. Zbylou šťávu vysmahneme na tuk, zaprášíme prosátou moukou, po mírném osmahnutí zalijeme zbylou dávkou vody, pečlivě rozšleháme, uvedeme do varu a za občasného promíchání vaříme zvolna nejméně ½ hodiny.
Provařenou šťávu podle potřeby přisolíme, a nakonec zjemníme máslem.
Při expedici jednotlivé porce kuřete přeléváme necezenou šťávou.
Vhodné přílohy: - různě upravené brambory, - různě upravená rýže, - různé kompoty