Porce přílohového salátu s výrazným podílem sterilovaných okurek. Salát má typickou vůni a pikantní chuť po použitých surovinách a přísadách. Hlavní suroviny jsou rozkrájené na plátky nebo kostičky.
Porcí: 5
500g brambory
500 g okurky sterilované bez nálevu
150 g mrkev
100 g cibule
špetka pepře nebo dle chuti
15 g sůl
50 g nálev z okurek
25 g olej stolní
Pečlivě omyté brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a prochladlé nakrájíme na plátky nebo kostičky. K nakrájeným bramborám přidáme na drobné plátky nebo kostičky nakrájené okurky a uvařenou mrkev, cibuli nakrájenou nadrobno; čerstvé mletý pepř, sůl, nálev z okurek, olej a směs lehce pečlivě promícháme. Hotový salát necháme před podáváním krátce proležet v chladnu.
Bramborový salát znojemský podáváme jako přílohu k různým pečeným, smaženým i dalším pokrmům.