I plátek dušené vepřové kýty, ukrojený přes vlákno; porce je přelitá krémovou, smetanově nažloutlou omáčkou. Maso je šťavnaté, má typickou vůni a chuť, je přiměřeně měkké. Omáčka má jemnou nakyslou vůni a chuť je mírně kořeněná a hustší. (Maso může být ukrojeno i ve 2 plátcích.)
500 g Vepřová kýta kuchyňská úprava
15 g Sůl
75 g Zelenina kořenová (celer, mrkev, petržel)
25 g Cibule
75 g Margarín
3 Kořeni divoké (nové koření celý pepř, bobkový list
25 g Citrón
25 g Ocet
400 g Voda pitná
50 g Mouka hladká
15 g Hořčice
10 g Cukr
250 g Mléko konzumní
50 g Smetana 12 %
Díl vepřové kýty opláchneme ve vlažné vodě.
Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a mírně osmažíme v 1/3 tuku. Do základu dáme maso, přidáme divoké koření, pečlivě opláchnutý citrón nakrájený na plátky, maso mírně podlijeme teplou vodou, přikryjeme poklicí a dusíme za občasného obracení do měkka.
Měkké maso vyjmeme do jiné nádoby. Zeleninový základ zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a mouky, dobře rozmícháme, zalijeme vodou, dochutíme hořčicí a cukrem a za občasného promíchání vaříme nejméně ½ hodiny. Během varu přidáme mléko a nakonec omáčku zjemníme smetanou.
Provařenou omáčku přecedíme přes hustý cedník (špičák) a znova krátce povaříme.