Uherský guláš - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Uherský guláš

Hovězí

Uherský guláš

1 porce: 213 g, z toho masa 63 g (4 ks)
Porcí 5

4 kousky masa se zeleninovou vložkou a bramborami. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka je načervenalá, lesklá tukem, výrazně kořeněná a hustší.


250 g Hovězí maso přední b. k. nebo ořez
250 g Bůček vepřový s k.
75 g Sádlo škvařené
125 g Cibule
15 g Sůl
15 g Paprika mletá
Kmín
Pepř mletý
400 g Voda pitná
40 g Mouka hladká
75 g Rajčata
75 g Paprikové lusky čerstvé
585 g Brambory
Majoránka


Opláchnuté maso hovězí i vepřové nakrájíme na kostky průměrně po 25 g (4 ks na porci).

Oloupanou cibuli nakrájíme nadrobno, osmažíme na 2/3 sádla do růžova, přidáme papriku, zpěníme ji a v tomto základu za stálého míchání opečeme osolené hovězí maso. Pak je zalijeme vlažnou vodou, okořeníme pepřem a kmínem, přikryjeme poklid a dusíme.

K poloměkkému hovězímu masu přidáme maso vepřové a dusíme dále, až je bůček poloměkký. Pak přidáme oloupané brambory, nakrájené na čtvrtky, a očištěná, na kousky nakrájená rajčata a paprikové lusky.

Guláš zahustíme zásmažkou připravenou z 1/3 sádla a z prosáté mouky a společně dovaříme do měkka. Před koncem varu okořeníme guláš majoránkou a dosolíme.

Vhodné příloha: - chléb



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky