1 plátek (filé) dušeného masa, ukrojený přes vlákno. Maso má typickou vůni a chuť po použitých surovinách, je celistvé, přiměřeně měkké. Porce je přelitá bílou až nažloutlou omáčkou. Omáčka má jemnou, pikantní vůni a chuť a je hustší.
5 porcí
500 g Hovězí roštěnec kuchyňská úprava
15 g Sůl
75 g Margarín
75 g Zelenina kořenová (mrkev, celer, petržel)
Koření divoké (celý pepř, nové koření, bobkový list)
50 g Cibule
25 g Ocet
25 g Citrón 1/2 ks
350 ml Voda pitná
75 g Mouka hladká
150 ml Mléko konzumní
15 g Cukr
100 g Smetana 12%
Opláchnutý díl masa protkneme slaninou a osolíme.
Očištěnou zeleninu a cibulí nakrájíme na plátky, osmažíme na polovině dávky tuku, přidáme maso, krátce je opečeme, podlijeme trochou vlažné vody, přidáme divoké koření, zastříkáme octem, přikryjeme poklici a dusíme (pečeme) do měkka. (Během pečení maso obracíme, přeléváme šťávou a doléváme vodou.)
Měkké maso vyjmeme; základ vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme a zalijeme vodou. Omáčku dobře rozšleháme, přidáme mléko a za častého míchání vaříme asi 1 hodinu.
Během varu ji ochutíme cukrem, solí, octem a přidáme bílé vlno. Před koncem varu přidáme smetanu a omáčku procedíme přes hustý cedník (špičák). Do hotové omáčky přidáme drobně rozsekané bylinkové koření a krátce povaříme.
Vhodné přílohy: - různě upravené brambory, - houskové knedlíky, -těstoviny