Chlebíček obložený šunka a sýr - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Chlebíček obložený šunka a sýr

Chlebíčky

Chlebíček obložený šunka a sýr


Suroviny na jeden šunkový chlebíček se sýrem:

1 plátek bílé veky o 20 g
5 g máslo
15 g plátkové šunky
5 g sýr gouda
10 g sladkokyselé okurky
10 g paprika kapie
1 g zelená petrželka

Celková váha chlebíčku cca 60 g.

Obložené chlebíčky se šunkou a sýrem budou vyhovovat lidem, kteří nemají v oblibě salátový základ. Tak by je pozorný hostitel měl mít v nabídce. Řez veky je potřen slabou vrstvou másla, proto je vhodnější nakrájet skutečně dvacetigramové plátky – koupená krájená veka se při mazání máslem častokrát drolí. Máslo je vhodnější předem vyšlehat (třeba elektrický šlehačem s metlami). Lépe se natírá a není tak hutné.

Šunku si necháme nakrájet na velmi tenké plátky – jsou chutnější, než silné a šunky je také opticky „víc“. Plátek šunky doma zvážíme a na chlebíček jej nepokládáme, nýbrž úhledně skládáme v předepsané množství. Šunka kupená v zataveném balíčku je nevhodná, protože obsahuje množství vody, která pak rychle vyschne a nevábně se na chlebíčku zkroutí.

Trochu problém může nastat při nákupu goudy – někdy je měkká, a obsluze za pultem se do krájení moc nechce. Gouda má ovšem specifickou chuť a náhrada jiným sýrem chlebíček celkově poznamená. Když se nákup tenkých plátků nezdaří, je lepší koupit goudu vcelku, nastrouhat a na chlebíček položit v patřičném množství jako úhledný kopeček. Takové chlebíčky se ale nedají skladovat moc dlouho, strouhaný sýr rychleji okorá. Uvádí se jen jako krajní řešení. Obložené chlebíčky se šunkou a sýrem necháme před podáváním vychladnout.



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky