Roštěná na smetaně - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Roštěná na smetaně

Hovězí

Roštěná na smetaně

1 porce: 200 g, z toho masa 63 g

5 porcí


500 g Hovězí maso zadní kuchyňská  úprava
15 g Sůl
75 g Margarín
75 g Zelenina kořenová (mrkev, celer, petržel)
3 Koření divoké (celý pepř, nové koření, bobkový Jist)
50 g Cibule
25 g Ocet
25 g Citrón ¼ ks
350 g Voda pitná
75 g Mouka hladká
150 g Mléko konzumní
15 g Cukr
100 g Smetana 12%


Z opláchnutého roštěnce nakrájíme přes vlákno roštěnky, mírně je naklepeme paličkou, na okrajích nařízneme, osolíme je a prudce opečeme po obou stranách na jedné třetině tuku.

Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a osmažíme na zbylém tuku. Potom přidáme k zelenině divoké kořeni, pečlivě opláchnutý citrón, nakrájený na plátky, základ zastříkneme octem, zalijeme částí vody, vložíme opečené roštěnky, přikryjeme poklicí a maso dusíme (pečeme) do měkka. (V průběhu dušení roštěnky obracíme a podle potřeby doléváme vodou.)

Měkké maso vyjmeme; základ vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmahneme, zalijeme vodou a mlékem, dobře rozšleháme a za občasného promícháni vaříme omáčku asi I hodinu. Během varu omáčku dosolíme, přidáme cukr, ocet a nakonec smetanu; omáčku procedíme hustým cedníkem (špičákem) a ještě krátce povaříme.


Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - těstoviny



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky