1 plátek dušené roštěnky, politý hnědočervenou omáčkou. Maso je šťavnaté, přiměřeně měkké. Omáčka má masitou vůni a chuť a příchuť po víně, je hustší.
5 porcí
500 g Hovězí roštěnec kuchyňská úprava
15 g Sůl
Pepř mletý
60 g Sádlo škvařené
100 g Cibule
8 g Paprika mletá
50 g Rajčatový protlak
500 ml Voda pitná
50 g Mouka hladká
50 ml Víno bílé
Z opláchnutého dílu roštěnce nakrájíme plátky, mírně je naklepeme paličkou, okrajové blány nařízneme, maso osolíme a opepříme.
Roštěnky opečeme po obou stranách na polovině dávky tuku.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmahneme ji v tuku po roštěnkách do růžova, přidáme k ní mletou papriku a po zpěněni rajčatový protlak a trochu vody. Do základu vložíme opečené roštěnky a dusíme (pečeme) je do měkka. (Během dušení maso obracíme a podle potřeby podléváme vodou.)
Měkké roštěnky vyjmeme do jiného kastrolu. Šťávu zahustíme zásmažkou připravenou ze zbylého tuku a mouky, dobře rozšleháme, přidáme vlažnou vodu a za občasného promíchání vaříme omáčku nejméně 1 hodinu.
Před koncem varu přidáme víno, omáčku dosolíme, procedíme přes hustý cedník (špičák) zpět na maso a společně povaříme.
Vhodné přílohy: - vařené brambory, - houskové knedlíky, - těstoviny