Vepřová kýta na paprice - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Vepřová kýta na paprice

Vepřové

Vepřová kýta na paprice

13105

1 porce: 184 g, z toho masa 64 g
5 porcí

1 plátek dušené vepřové kýty, ukrojený přes vlákno a přelitý krémovou, načervenalou omáčkou. Maso je šťavnaté, má typickou vůni a chuť, je přiměřeně měkké. Omáčka je jemná, hladká a hustší. (Maso může být ukrojeno i ve 2 plátcích.)


500 g Vepřová kýta kuch. uprav.
15 g Sůl
100 g Cibule
75 g Margarín
10 g Paprika mletá
475 ml Voda pitná
50 g Mouka hladká
75 g Mléko konzumní
50 g Smetana 12 %


Díl vepřové kýty opláchneme ve vlažné vodě. Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, zpěníme ji na tuku, přidáme mletou papriku a po krátkém osmahnuti podlijeme mírně vodou.

Do základu vložíme připravené osolené maso, přikryjeme je poklicí a dusíme do měkka. (Během dušení maso obracíme, přeléváme šťávou a podle potřeby doléváme teplou vodu).

Měkké maso vyjmeme do jiné nádoby. Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmahneme, zalijeme vodou, rozmícháme, přilijeme mléko a omáčku vaříme za občasného promíchání nejméně 1/2 hodiny.

Před koncem varu zjemníme omáčku smetanou, dosolíme ji, procedíme přes hustý cedník (špičák) a znovu krátce převaříme.


Vhodné přílohy: - dušená rýže, - houskové knedlíky, - máslové noky, - těstoviny


Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky