Opečené vepřové žebírko, přelité smetanovou omáčkou s vložkou.okurek a kaparů. Vůně a chuť jsou typické pro opečené vepřové maso. Smetanová omáčka je jemná, pikantní, ochucená vínem a dalšími přísadami.
750 g Vepřová pečeně s k.
15 g Sůl
50 g Olej stolní
60 g Moučné máslo, receptura č. 19977 Moučné máslo
100 g Smetana 12 %
25 g Hořčice
50 g Okurky sterilované, bez nálevu
25 g Kapary
25 g Vino bílé
50 g Citróny
15 g Ocet
Z opláchnuté, obratlových výčnělků zbavené pečeně usekneme žebírko, mírně je naklepeme, okrajové blány s tukem krátce nařízneme a maso osolíme. Žebírko rychleji opečeme po obou stranách na horkém oleji a vyjmeme.
Na pánev od opékání masa přidáme moučné máslo, mírně je osmahneme, zastříkneme smetanou, pečlivě rozmícháme a krátce povaříme.
Potom přidáme do omáčky hořčici, okurku nakrájenou na jemné nudličky nebo kostičky, kapary a krátce podusíme. Omáčku přichutíme vínem, citrónovou šťávou a podle potřeby přisolíme a přikyselíme octem.
Opečené žebírko v hotové omáčce krátce prohřejeme a expedujeme.
Vhodné přílohy: - různě upravené brambory, - různě upravená rýže