Kachna dozlatova upečená a dělená na jednotlivé porce. Vůně i chuť pečené kachny jsou typické, maso je propečené, šťavnaté. Z výpeku je připravena světlejší, řidší šťáva, typické vůně a chuti.
2000 g Kachna očištěná
30 g Sůl
2 g Kmín
500 ml Voda pitná
20 g Mouka hladká
Pečlivě očištěnou kachnu opláchneme, mírně osolíme na povrchu i uvnitř, okmínujeme, vložíme do pekáče, podlijeme trochou vody, upečeme po obou stranách dozlatova a vyjmeme (tučnější části kachny během pečení mírně napícháváme, aby se vypeklo sádlo, popřípadě kachnu přeléváme výpekem, aby se méně tučné části masa příliš nevysušovaly).
Sádlo z výpeku slijeme, zbytek vysmahneme na tuk, zaprášíme moukou, mírně osmahneme, zalijeme zbylou vodou, pečlivě rozšleháme a za občasného promíchání vaříme nejméně ½ hodiny.
Provařenou šťávu podle potřeby přisolíme a procedíme hustým cedníkem do slitého sádla.
Při expedici přeléváme jednotlivé porce kachny hotovou šťávou.
Příloha:brambory nebo knedlíky, mírně omastíme tukem ze šťávy.