1 plátek dušené roštěnky, přelitý nahnědlou omáčkou s vložkou na kostičky krájených okurek. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka má masitou a mírně navinulou vůni a chuť po okurkách, je hustší.
5 porcí
500 g Hovězí roštěnec kuchyňská úprava
15 g Sůl
Pepř mletý
75 g Sádlo škvařené
125 g Cibule
600 ml Voda pitná
50 g Mouka hladká
75 g Okurky kyselé, bez nálevu
Z opláchnutého dílu roštěnce nakrájíme přes vlákno plátky, mírně je naklepeme paličkou, na okraji nařízneme, osolíme a opepříme.
Roštěnky zprudka opečeme po obou stranách na 1/3 tuku.
Oloupanou cibuli nakrájíme na drobno, osmažíme ji do růžova na 2/3 zbylého tuku (trochu sádla dáme stranou na podušení okurek), mírně podlijeme vodou, přidáme opečené roštěnky, přikryjeme poklicí a dusíme (pečeme) do měkka. (Během dušení roštěnky obracíme a podle potřeby podléváme teplou vodou.)
Měkké roštěnky přendáme do jiného kastrolu.
Šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, osmažíme, zalijeme vlažnou vodou, dobře rozšleháme a za občasného promíchání vaříme nejméně 1 hodinu.
Uvařenou omáčku procedíme přes hustý cedník na roštěnky, přidáme do ní okurky nakrájené na kostičky a podušené na troše sádla a společně povaříme.
Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - vařené brambory, - dušená rýže, - různě upravené těstoviny