Tokáň na červeném víne - Receptury podle bývalé ČSN

Receptury podle bývalé ČSN
Přejít na obsah

Hlavní nabídka:

Tokáň na červeném víne

Hovězí

Tokáň na červeném víně (ze svíčkové)


11134

1 porce: 183 g, z toho masa 63 g (3 ks)

3 plátky dušené svíčkové, přelité tmavohnědou pikantní omáčkou. Maso má typickou vůni a chuť, je šťavnaté a přiměřeně měkké. Omáčka je hustší, lesklá tukem, s příchutí červeného vína.

Asi 5 porcí


500 g Hovězí svíčková kuchyňská úprava
15 g Sůl
špetka Pepř mletý
60 g Sádlo škvařené
75 g Zelenina kořenová (mrkev, celer, petržel)
50 g Cibule
15 g Cukr
15 g Rajčatový protlak
25 g Citrón
50 g Mouka hladká
500 g Voda pitná
50 ml Víno červené


Opláchnutou svíčkovou nakrájíme na plátky (3 ks na porci), osolíme je a opepříme.

Očištěnou zeleninu a cibuli nakrájíme na plátky a společně s cukrem osmažíme na sádle dozlatova. V základu opečeme připravené plátky svíčkové, přidáme rajčatový protlak a pečlivě opláchnutý citrón, nakrájený na plátky, mírně podlijeme vodou a dusíme pod poklicí téměř do měkka.

Částečně podušené plátky masa vyjmeme do čistého kastrolu, šťávu vydusíme na tuk, zaprášíme moukou, zasmažíme, zalijeme vlažnou vodou, rozmícháme a vaříme nejméně 1 hodinu.

Před koncem varu přidáme do šťávy červené víno, dosolíme ji, procedíme přes hustý cedník (špičák) na maso a společně dodusíme do měkka.


Vhodné přílohy: - houskové knedlíky, - vařené brambory, - těstoviny



Návrat na obsah | Návrat do hlavní nabídky